Buntband kan vi!
KACAB har ett ständigt växande sortiment av kvalitativa produkter till bra priser!
Vad är Buntband? Till vad använder man dem?
KACAB har buntband för er!
Inledningsvis så är KACABs buntband en typ av semi-permanent förband för att förklara. Ett buntband är ytterligare en typ av fästelement, för att hålla objekt tillsammans, främst elektriska kablar eller ledningar. På grund av dess jämförelsevis exempelvis låga kostnad och användarvänlighet finns de överallt i ett brett spektrum av tillämpningar. Ursprungligen använde man vidare de först för att hålla samman ledningar i flygplan, men har sedan dess liksom fått många andra användningsområden. Dessa tillverkas emellertid huvudsakligen i plast, vanligtvis nylon, men de finns också i rostfritt stål. Det finns band i rostfritt stål, med eller utan beläggning, de här används exempelvis ofta vid utomhusbruk och i således krävande miljöer. Våra band med metallinnehåll använder man särskilt ofta inom läkemedels- och livsmedelsindustrin som en effekt av detta.
Buntband – vad är det?
Buntband eller strap också känt som ett kabelband är en typ av fästelement, för att likaså hålla objekten tillsammans, det vill säga till exempel elektriska kablar eller ledningar.
Design och användning
Det finns nämligen många olika varianter och design, men de flesta har samma princip – ett band som har kuggar på ena sidan. I den ena änden av bandet sitter ett lås där bandet träs in i. Då bandet spänns, kommer en spärrklaff i låset löpa över kuggarna och förhindra att bandet öppnar sig. Sist men inte minst den här produkten är samtidigt normalt inte avsedd för återanvändning.
Verktyget buntbandspistol kan för all del användas för att applicera ett buntband med en specifik grad av spänning. Verktyget kan för att klargöra klippa av den överflödiga ”svansen” jäms med huvudet för att undvika en skarp kant som annars skulle kunna orsaka skada för att understryka vad effekten blir.
Utöka livslängden ytterligare
För att öka motståndskraften mot ultraviolett ljus för utomhusapplikationer, innehåller nylonet minst 2% kimrök. Tack vare detta för att få största möjliga motståndskraft mot UV-strålning och utöka buntbandets livslängd. Blåa levereras bland annat till läkemedels- och livsmedelsindustrin och innehåller metallspån så att de kan upptäckas genom industriella metalldetektorer. Band i rostfritt stål finns med plastbelagd yta, detta för att förhindra kontaktkorrosion mellan olika material. Rostfria band använder företag ofta i extrem miljö med till exempel höga temperaturer, syror m m. Band tillverkade av ETFE (Tefzel) används i riktigt extrema miljöer där höga temperaturer finns. Växtindustrin använder ibland tillika band som är speciellt flexibla för att bland annat binda upp plantor vid stöttande pinnar. Tvätterier och klädindustrin förseglar t.ex. ofta sina kläd-/tvättsäckar med förseglingsbara band.
Vid val av buntband bör man ställa sig följande frågor:
Längd – hur långt måste bandet vara för att nå runt det jag särskilt vill bunta ihop?
Styrka – Krävs det någon speciell draghållfasthet på bandet? Skall det hålla fast något som i själva verket är tungt?
Miljö – skall bandet sitta i någon särskilt utsatt miljö? Utomhus (UV-strålar) eller kommer det vara utsatt för kemikalier
Temperatur – vilken omgivningstemperatur är det på platsen bandet skall sitta?
Så hanterar vi buntband enligt vår Buntbands-guide
Buntbandets kvalitet är alltså beroende på ett antal omgivande faktorer. Dels så är det vanligast använda materialet Polyamid 66 (PA66) hygroskopiskt vilket innebär att det tar till sig och ger ifrån sig vatten. Detta i sin tur innebär att bandet är olika flexibelt vid olika vatteninnehåll. För att alltid ha ett så bra buntband som möjligt är det viktigt att förvara dessa på lämpligt sätt. Speciellt viktigt är det att inte låta en öppnad påse ligga ett längre tag utan att använda banden. Dessutom är då risken att vattnet försvinner ut ur banden och de kan upplevas mer oflexibla. Detta gäller framför allt särskilt under den kalla årstiden.
Några förvaringstips!
Förvara alltid buntbanden i en försluten plastpåse.
Utsätt likaså inte banden för direkt solljus.
Slutligen låt därför inte banden ligga för nära direkta värmekällor (element).
Sammanfattningsvis, har ni frågor angående buntband kontakta först KACAB Teknik AB!